När brottsligheten sänker näringslivet

Kriminaliteten har seglat upp som det kanske största problemet för många svenska butiker. Det handlar om bland annat stölder, hot och trakasserier. Och nu gäller det inte bara affärer i så kallade utsatta områden, utan i hela Sverige, inte minst på mindre orter med svag polisiär närvaro.

Detta är ett problem som har ökat enormt bara de senaste två åren, vilket exempelvis organisationen Svensk Handel vittnat om. Den breda allmänheten har nog ännu inte förstått vilka påfrestningar det innebär för handlarna, hur det äter på omsättning och personalens hälsa. Det handlar inte bara om omfattande stölder, utan också hot och trakasserier. Tjuvarna vet exakt var nivåerna i straffskalan ligger och hur upptagen polisen är. Detta gör att de kan bete sig oerhört arrogant och spydigt mot butikspersonalen. Handlarna berättar hur de kriminella kan gå in och ut flera gånger för att varje gång på kronan ligga på snatteri, i stället för stöld. De hånflinar mot personalen och kan ta till våld. Butikerna har inte möjligheter att ha kameror ut mot parkeringen och har inte ens möjlighet att porta folk.

De butiker som verkligen försöker ta striden mot kriminaliteten gör det till hög kostnad och ofta förgäves. Det tar mycket personal och tid att hålla fast en buse ett par timmar tills polisen dyker upp, för att inte tala om att det är riskabelt. När de väl blir upplockade av polisen dröjer det inte många timmar tills de är släppta och ärendet avskrivet. Nästa dag är de tillbaks i butiken.

Här följer ett exempel från en omtyckt matbutik i bruksorten Surahammar, som nu tvingats stänga igen. Citerat ur denna, denna och denna artikel i VLT.

Butiken tvingas stänga
”På lördagen den 11 augusti kom beskedet på Spargrossens Facebooksida: ”Butiken upphör!”

När Spargrossen öppnade i centrala Surahammar 2015 upplevde många ett lyft för orten. Redan nio månader senare utsågs Malin och Jeffrey Sherlock till Årets företagare i Surahammar med motiveringen att de med sin positiva inställning ”hjälpt till att skapa både framtidstro och mer liv och rörelse”.

Men nu stänger butiken. Butiken har drabbats hårt av stölder och hot. I kombination med bristande polisresurser upplever makarna Sherlock att de inte har fått den hjälp de behöver. I en intervju med VLT i juli berättade ägarna att de kunde tvingas stänga om situationen inte förbättrades.”

Kriminaliteten mot butiken
”Onsdag 18 juli hotades Jeff Sherlock av en påverkad person som han avvisade från butiken. Det fick ägarparet att ta det drastiska beslutet att stänga tidigare, av säkerhetsskäl.

– Det var ett gäng som jag bad lämna butiken. En av dem lyfte upp en dunk med tändvätska, som för att slå med. Jag sa till honom att ställa ner den. Då sa han hotfullt ”Vi vet att ni stänger klockan 18”, berättar Jeff Sherlock.

Flera gånger i veckan är det stökigt i butiken när missbrukare som håller till på torget går in och stjäl varor. Dagen före hade en kvinna ätit av en chokladkaka utan att betala.

– Vi är inte särskilt positiva inför framtiden, det är inte roligt att bedriva verksamhet på en ort när det är så här. Vi har varit här i tre år och det har utlovats att det ska bli bättre, men det har bara blivit sämre, säger Malin Sherlock.”

Polissituationen på orten
”Sista polisen har sagt upp sig. Från början hade invånarna i Surahammar lovats fem nya poliser. Sedan blev det tre. Nu har den sista polisen valt att säga upp sig, och det har inte funnits någon alls på plats under sommaren.”

Åtgärder
Detta problem med den ökande brottsligheten mot butik är naturligtvis en del av ett större samhällsproblem och inget som man löser i en handvändning. Den politiker som ändå är beredd att försöka göra något åt problemet böra spana in Svensk Handels säkerhetspolitiska program.
Rekommenderar de politiskt engagerade att exempelvis titta in Svensk Handels säkerhetspolitiska program. De efterfrågar bland annat:

  • Fler synliga poliser på gator och torg
  • Kortare processer mellan brott, rättegång och straff
  • Avskaffad straffrabatt för återfallsförbrytare
  • Angrip hälerinätverken som utgör en central del av logistiken kring stölder i butik
  • Personer som döms för upprepade brott mot butik ska av domstol kunna åläggas tillträdesförbud avseende butiken och dess närområde
  • Personer som inte åtlyder anvisningen (exempelvis genom att vägra lämna lokalen
    eller upphöra med den icke tillåtna verksamheten) ska anses störa mot allmän ordning och ska kunna avlägsnas från platsen. Person som vägrar lämna frivilligt ska kunna dömas för olaga intrång

Tony Gunnarsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: