Kyrkan måste försvara äktenskapet

Det talas ibland om att kyrkor är ovälkomnande gentemot singlar, om att de känner att budskapet de får är att de är en andra klassens medborgare i en rörelse som fokuserar på familjer. Många av oss instämmer i att kyrkor måste bli bättre på att bry sig om singlar och att vissa kristna är kallade till att leva som sådana. Jag undrar dock om det inte finns en djupare mening bakom att kyrkor som gemenskaper pushar sina medlemmar mot äktenskapet, detta i kontrast till den bredare kulturella kontexten som vi lever i.

New York Times skrev härom månaden om så kallade Millenials:

Millenie-generationens avslappnade inställning till sexuell intimitet har givit upphov till appar som Tinder och gjort fraser som ”hooking up” och ”friends with benefits” till en del av vokabulären.

Men när det kommer till seriösa livslånga relationer framskrider de, antyder ny forskning, med stor försiktighet.

Unga vuxna inte bara gifter sig och skaffar barn senare än tidigare generationer, utan tar längre tid på sig för att lära känna varandra innan de binder sig. Faktiskt så tillbringar många bortåt ett decennium tillsammans som vänner eller romantiska partners innan de gifter sig, enligt ny forskning från eHarmony, en onlinedatingsida.

Julianne Simson, 24, och hennes pojkvän Ian Donnelly, 25, är typiska. De har dejtat sedan de gick i högstadiet och har levt tillsammans i New York City sedan de avslutade sina universitetsstudier, men har inte bråttom att gifta sig.

Fröken Simson säger att hon känner sig ”för ung” för att gifta sig. ”Jag har fortfarande mycket att reda ut” säger hon, ”jag kommer att gifta mig när mitt liv är mer i ordning”.

Här är dock saken: det är inte så livet fungerar i verkligheten. Om du är som folk i allmänhet så kommer du aldrig att känna att ditt liv är i tillräcklig ordning för att gifta dig eller skaffa barn. Jag gifte mig inte förrän jag var 29, även om jag hade eftersträvat giftermål sedan strax efter college. Jag var ”redo att gifta mig” i meningen att jag var trött på att vara singel, och villig att börja bilda en familj, men kände jag någonsin att jag var ”redo” för äktenskap på samma sätt som jag var ”redo” för en lång semester (exempelvis allt packat, pass uppdaterat och så vidare)? Självklart inte! Det är skrämmande att ta det stora steget in i äktenskapet. Likadant när vi fick vårt första barn.

Du kan bara lära dig om äktenskap och barnuppfostran genom att genomföra det. Visst, du kan läsa böcker, följa en kulturell kod, lyssna till äldres klokskaper; allt detta hjälper. Men det finns inget som går upp emot praktisk erfarenhet. Du kommer att göra massor av misstag. Du kommer se tillbaka och tänka att ”jag önskar att jag hade gjort så” och ”vad dumma vi var som gjorde så”. Men det är en del av resan. Så har det alltid varit.

Milleniegenerationen har – liksom många av oss i Generation X – en vilja att ha både trygghet och försäkran innan de binder sig. Det är inte deras fel, nödvändigtvis. I en kultur som ger oss vidöppna möjligheter, och inte knuffar någon mot ett särskilt val, kan pressen på att göra rätt val kännas överväldigande. Vi formas från ung ålder av den bredare kulturen att lämna utvägar öppna åt oss själva, utifall tillvaron skulle bli tuff. Det, säger Zygmunt Bauman, är kärnkarakteristiken av livet i moderniteten: att leva för att alltid hålla alla dörrar öppna. Det är en turists liv, inte en pilgrims.

Kristendomen har att förkunna för sitt folk att livet är en pilgrimsfärd, inte en semesterresa. En pilgrimsfärd är ett gemensamt företag, som har en särskild slutdestination och som stannar till vid meningsfulla punkter på vägen. För de flesta kristna skulle det inkludera äktenskap och familj. Men vi lever i en anti-familjskultur – närmare bestämt en vars seder och värden motarbetar bildandet av stabila äktenskap och familjer. Detta är ett område inom vilket kyrkan inte har råd med att vara annat än anti-kulturell.

Rod Dreher

(Ursprungligen publicerad i The American Conservative. Översatt med tillstånd av Rod Dreher)

 

Mer Dreher: Konservatismen efter Trump

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: