Bubblor som brister

På 1600-talet var tulpaner en ny, exotisk statussymbol i Amsterdam.

Priserna steg och i början av 1637 kunde de exklusiva lökarna Semper Augustus säljas för 10 000 gulden per pund. Det motsvarade levnadsomkostnaderna för en familj under halva livstiden! Sedan kollapsade marknaden.

En förutsättning för euforin var det som då kallades Windhandel. Denna finansiella innovation innebar att man kunde köpa på förhoppningar om en framtida prisutveckling, ungefär som genom dagens derivat. Tulpanmanin, Söderhavsbubblan, Svarta tisdagen på Wall Street, Kreugerkraschen… Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia berättar underhållande om spekulationshysteri och krascher fram till och med Lehman Brothers 2008. Det är god populärhistoria med åtskilliga utflykter till skönlitteraturens värld.

Varför uppkommer då bubblorna? Redan inledningsvis avfärdar Magnusson de olika försök till generella förklaringar som gjorts inom nationalekonomin. Finanskrascher har ofta en längre förhistoria och flera orsaker än man kan tro.

Några inslag verkar dock så gott som alltid finnas med. Dit hör en omfattande skuldsättning, uppblåsta tillgångsvärden och en ekonomisk politik som leder till överhettning i ekonomin. Nya spekulationsobjekt kan också leda till överentusiasm. Särskilt farligt är det om det saknas a lender of last resort, en sista instansens långivare. Så var det i fallet med Lehman Brothers. Enligt flera bedömare var välvilliga politiska ambitioner om en egen villa till varje amerikan en avgörande orsak till överutlåning och dåliga krediter.

Hur ska man då undvika framtida katastrofer? Här blir Magnusson svaret skyldig. Han betonar dock vikten av goda institutioner och internationella regelverk. Problemet är bara att dessa system idag är ganska kraftlösa.

Kanske får vi något missmodigt nöja oss med att betänka det Isaac Newton sa redan 1720, året då parlamentet i Storbritannien instiftade Bubble Act: ”Jag kan beräkna himlakropparnas rörelser, men inte den mänskliga dårskapen.”

Finanskrascher – Från kapitalismens födelse till Lehman Brothers

Lars Magnusson

(Natur & Kultur)

Nils Fredrik Aurelius

 

(Ursprungligen publicerad i Östra Småland 7/5 2018)

Mer av Nils Fredrik Aurelius: Filosoferna på det existensiella kaféet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: