När Ayn Rand skapade altruister

Ayn Rand tillhör ett ovanligt släkte.

Hon var filosof under 1900-talet, som författade sin egen filosofi, vilken dock förkastades av en stor del amerikaner. Hennes mest kända verk The Fountainhead och Atlas Shrugged blev sågade i pressen. Samtidigt visade en undersökning från biblioteken i USA att det senare verket var den näst mest lånade boken efter bibeln. Vad som ofta glöms bort är att Ayn Rand och hennes lärjungar försökte leva sin egen filosofi och att det misslyckades kapitalt.

Adam Curtis, en dokumentärfilmare från BBC, visade att Ayn Rand var en personlighet vars inflytande har underskattas. I All watched over by machines of loving grace beskrev han hur Ayn Rands filosofi fick ett starkt inflytande över USA:s ekonomi. Det fanns två grupper som tog starka intryck från henne. Den ena var Silicon Valleys teknokrater, den andra New Yorks ekonomiska elit. Hennes grundläggande etik var att människan var i grunden självisk, men att det var ingenting att strida emot, vilket den kristna moralen hade uppmuntrat. Tvärtom, menade hon, var det den högsta dygden att sträva efter sin egen lycka, utifrån rationell egoism, entrepenörskap och individualism.

Hennes budskap förkastades av majoriteten, men de kom att få ett starkt inflytande genom en del av de personer som läste henne. En av dessa var Larry Ellison som blev miljardär genom IT-företaget Oracle. En annan var Alan Greenspan, långvarig riksbankschef i USA. I sitt privata liv var dock Ayn Rand inte alls i närheten av den randianska hjälten som fanns i hennes böcker. Ayn Rand var en ensam person med liten kontakt med verkligheten. På grund av sin filosofi var hon också helt och hållet oförstående inför djupare känslor som vänskap, tillit och kärlek.

I Adam Curtis dokumentär finns en intervju där Ayn Rand förälskar sig i en gift man, som så uppenbart visar på problemen med hennes filosofi. Ayn Rand, djupt förälskad i en man i hennes studiegrupp – ironiskt döpt till ’kollektivet’, menade att hon inte kunde styra över sina egna känslor. Ayn Rand menade också att det vore bättre för alla tre parter inblandade att hon skulle börja en otrohetsaffär med mannen i förhållandet. Kvinnan som var tillsammans med mannen och skolad i Ayn Rands filosofi ställdes då inför ett dilemma; att följa sin egen rationella vilja eller att uppgivet vika sig för de andras vilja. Vad som följde mellan Adam Curtis (AC) och kvinnan (K) kan vara bland det bästa som gjorts bland intervjuer:

K: ”She was attempting to portray it, that (an) affair between them, as totally rationally justified. She said it was nobody’s business, and we were sworn to absolute secrecy, but she said since they were such unusual people, it was inevitable thay they feel what they felt – that there could be no objection to an affair. I also felt…I was very aware of how little Ayn Rand had in her life from the outside, from other people. And I thought, OK, if I could press a button, and make Ayn romantically happy, would I do it? And I thought, yes, I would.”

AC: ”That’s altruism!”

K: ”I know. I know. It was. I’m not proud of saying yes, but I said yes.”

Det är ett exempel inte mot Ayn Rands filosofi, utan mot den moderna människan och hennes behov av kontroll över moralen. Exemplet med Ayn Rand och det gifta paret visar inte enbart att starka personligheter dominerar i en liten grupp med sekteristiska karaktärsdrag, eftersom det inte finns regler med oberoende domare, men även att egoism i grund och botten inte är förenlig med individuell frihet. En lära om hur vi ska leva våra liv begränsar valfriheten för personerna inblandade, eftersom det skapar en illusion om rätt och fel, som kan få folk att agera utifrån teoretiska modeller där det enda existerande valet är absolut trots att alla bevis pekar mot ett annat håll.

Stefan Tovesson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: