Gästinlägg: Rätt att flytta ambassaden till Jerusalem

Nu har USA äntligen flyttat sin ambassad till Jerusalem. Istället för att fördöma amerikanerna bör andra länder göra likadant.

USA må vara en ung nation, men den unga nationen har relativt sin ålder haft en långvarig diplomatisk närvaro i Jerusalem – vilken för övrigt även har en svag koppling till Sverige. USA:s första konsulat i Jerusalem låg i Gamla staden; samma byggnad står ännu kvar men nyttjas numera av The Swedish Christian Study Center, en Bilda-institution vigd åt att studera bland annat Mellanösternkonflikten.

I skrivande stund har den amerikanska ambassaden precis flyttat till Jerusalem från Tel Aviv, samma datum som Staten Israel firar sjuttioårsjubileum.

Redan när beslutet tillkännagavs under 2017 ledde det som bekant till ett flertal upprörda reaktioner världen över, såsom utrikesminister Margot Wallströms märkliga skuldbeläggande av ”den judiska lobbyn”.

Men det upprörande i allt detta tumult är inte ambassadflytten, utan just reaktionerna på den: plumpa uttalanden, ilskna upplopp och våldsamheter.

Många kritiserade det hela eftersom man befarade att det skulle leda till våld – vilket också blev fallet. Men det är ju våldet som är det felaktiga, inte flytten! När ambassaden invigdes samlades en tiotusen man stark demonstration i Gaza anordnad av islamistorganisationen Hamas. De uppmanades storma gränsen och ta sig in i Israel; flera av dem var beväpnade, och hade i uttalanden innan demonstrationen uppgett att deras syfte var att bland annat döda människor. Ska något fördömas, är det snarare detta användande av våld.

Ur ett amerikanskt perspektiv är denna flytt både efterlängtad och naturlig. I tjugosex år har alla amerikanska presidenter utlovat just en flytt av ambassaden till Jerusalem.

Västra Jerusalem har varit Staten Israels huvudstad sedan 1950. Förvisso hade israelerna tidigare varit redo att låta Jerusalem stå under internationell kontroll, men dylika lösningar grusades 1948 när arabstaterna invaderade Israel dagarna efter staten hade utropats.

Även om Israel i dag gör anspråk på det hela och odelade Jerusalem som huvudstad, vilket är starkt ifrågasatt internationellt, så borde det vara okontroversiellt och självklart att det som varit nationens huvudstad i mer än ett halvt århundrade – västra Jerusalem – även huserar andra nationers ambassader. Det är ju även just i västra Jerusalem som den nya amerikanska ambassaden ligger.

Snarare än att fördöma flytten, så borde andra länder ta efter och göra likadant.

 

Thomas Hermansson

Masterstudent i Religious Roots of Europe vid Lunds Universitet, och styrelseledamot i Kristdemokratiska Studentförbundet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: